Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
225 euro

Deze e-learning bestaat uit 4 modules. Na afronding van alle modules volgt een eindtoets bestaande uit 30 vragen. Om accreditatie te ontvangen, dient u minimaal 70% van de vragen in deze eindtoets goed te beantwoorden. Wanneer u een lagere score hebt, kunt u de eindtoets nog twee keer herkansen. U kunt de e-learning pauzeren en vervolgens hervatten waar u hebt gepauzeerd.

Module 1
In module 1 wordt ingegaan op het ontstaan van obesitas, de pathofysiologie van de vetstofwisseling, het gesprek over obesitas en de diagnostiek in de spreekkamer. Wetenschapper Gijs Goossens, metabool chirurg Jan Apers, internist Jan Steven Burgerhart en psycholoog Hilde Jans vertellen vanuit hun eigen expertise met veel passie over het onderwerp obesitas.

Module 2
Sinds kort zit de gecombineerde leefstijl interventie (GLI) in het basispakket. Maar wat houdt de GLI in? Wat mag je van de leefstijlcoach verwachten en wanneer is er een diëtiste noodzakelijk? Waarom is bewegen nu zo belangrijk? Hoe start je een gesprek over leefstijl in de spreekkamer? En hoe werk je samen in de wijk rondom het onderwerp leefstijl? Huisartsen Janneke Stolker en Françoise Langens, fysiotherapeut Maarten Schaapherder en voedingswetenschapper Yneke Kootstra delen hun kennis en enthousiasme over de aanpak van obesitas in de eerste lijn.

Module 3
De aandacht voor de medicamenteuze aanpak van obesitas groeit. Er zijn enthousiast verhalen van patiënten over het effect, maar ook veel ophef op de social media over de soms nog beperkte resultaten, de prijs van deze medicatie en het feit dat de medicatie moet  worden voorgeschreven door de huisarts. Daarbij kunnen bepaalde andere medicijnen juist weer bijdragen aan het ontstaan van obesitas en het, zeker bij patiënten met psychofarmaca, moeilijker maken om gewicht te verliezen. Apotheker Hermien Jansen, internist Rosalie Kiewiet-Kemper en hoogleraar psychiatrie Wiepke Cahn zullen je bijpraten over de huidige stand van de zaken rondom dit onderwerp.

Module 4
Chirurgisch ingrijpen wordt nog steeds gezien als de meest succesvolle aanpak van obesitas. Maar wanneer verwijs je iemand naar de bariatrisch chirurg? En waarom wordt het steeds vaker metabole chirurgie genoemd. Wat zijn de mogelijke complicaties en eventuele bijwerkingen op de langere termijn? Metabool chirurgen Simon Nienhuijs en Ulas Biter geven een eerlijke voorstelling van zaken.  Chirurgisch ingrijpen kan een goede keuze zijn maar zeker niet voor elke patient. Internist Ingrid Rietveld vertelt uitgebreid over de nazorg op langere termijn van de patiënt na metabole chirurgie.

Huidige status
Niet ingeschreven
Prijs
225 euro

Cursus Inhoud